REPORTÁŽ: Kemp Nový rybník v Příbrami – čisté zázemí, moderní služby a pestré vyžití

-

Zajeli jsme se podívat do zrekonstruovaného kempu, který se otevřel v rekreačním areálu Nový rybník v centru Příbrami. Nabízí osm stání pro obytné vozy na terasách s výhledem na vodní plochu, stanovou louku i nové chatky. Zaujalo nás zde čisté prostředí, moderní služby a neskutečně pestré vyžití pro děti i dospělé.

Příbram nepatří mezi nejznámější rekreační lokality v Česku. Pohled do mapy ale ukazuje, že zdejší okolí má mnoho co nabídnout. Milovníkům kultury, přírody i historie. Bývalé hornické město prošlo obrovskou proměnou, turisty láká na nedaleké Brdy s bezpočtem turistických a cyklistických tras, návštěvu expozic v bývalých uranových dolech či velmi významné poutní místo Svatá hora. Jen kousek je to odsud na vltavské přehrady Orlík a Slapy, z Prahy je přitom tato zajímavá oblast vzdálená jen necelou hodinu jízdy po dálnici.

Pás parků a rybníků se táhne téměř celým středem Příbrami, což městu dodává zajímavý ráz. Nový rybník jako největší z nich místním sloužil jako odpočinková zóna a koupaliště již v historii, celý areál byl však provozován spíše v nenáročném přírodním duchu.

Moderní proměna historického koupaliště Nový rybník

Když však letos projíždím obytným autem centrem Příbrami a o chvíli později zabočuji dolů k vodě podle cedulky „Minikemp“, vítá mě nově rekonstruovaná recepce sloužící zároveň jako půjčovna sportovního vybavení – mají tu třeba koloběžky, paddleboardy nebo kompletně rekonstruovaný minigolf, který je celý stylizován do hornické historie města a najdete tu repliku strážní věže, důlní vozíky či fárací klec pro horníky.

Hned vlevo už vidím tři nově vytvořené terasy se stáním pro obytná vozidla. Je tu celkem osm míst, stojí se na zatravňovací dlažbě a počítá se i s místem pro markýzu a venkovní nábytek. Všechna místa mají elektrickou přípojku, oddělené servisní stání pak nabízí výlevku šedé vody a chemické toalety a hadici s čistou vodou. Poblíž se nachází sociální zařízení a také veřejný prádlomat s pračkou a sušičkou. Jen pár stovek metrů odsud navíc sídlí příbramský prodejce Campers4U, na kterého je možné se obrátit v případě problémů s vozidlem i potřeby dokoupení kempingové výbavy.

S karavanem, ve stanu nebo v chatičce

Na návštěvníky bez obytných aut a karavanů se myslelo také – pro ně je k dispozici stanová louka a tři nové chatky se čtyřmi až šesti lůžky. Jsou čisté, prostorné a dobře vybavené – nabízí moderní koupelnu i plně vybavenou kuchyň včetně nádobí.

Ačkoli je minikemp součástí velkého zábavního areálu, nedoléhá sem žádný hluk – vše odstiňuje park, který celý rybník obklopuje. Z obytného auta máte výhled na vodní hladinu, dětské atrakce či občerstvení jsou necelých dvě stě metrů odsud. Sluší se ještě dodat, že do kempu ani celého areálu nesmí domácí zvířata.

Pobytové balíčky nabídnou slevy na místní atrakce

Provozovatelem kempu a celého areálu je městská organizace Sportovní zařízení města Příbram, která má ve správě i mnoho dalších sportovišť, mimo jiné zimní stadion, aquapark či letní kino. Moje zkušenost je většinou taková, že kempy ve správě obce umí nabídnou slušný standard služeb, a zároveň rozumné ceny. A potvrzuje se to i tady. O vše je dobře postaráno, areál je mimořádně čistý a ceny ubytování i občerstvení jsou na velmi přijatelné úrovni.

Pokud se ubytovaní rozhodnou zůstat zde delší dobu, čekají na ně tzv. pobytové balíčky – zjednodušeně, čím déle zůstanete, tím více bonusů získáte. Bonusy se myslí například volné vstupenky do aquaparku či slevy na saunu, půjčovny vybavení nebo místní atrakce.

Jen několik kroků dolů k vodě, a ocitnete se na stezce vedoucí kolem celého rybníku. Je zde velká opalovací louka, skokanské můstky, nově postavená sauna, kterou si lze pronajmout i soukromě, a také dostatek laviček a přístřešků pro nerušený relax či piknik u vody.

Areál nabízí velké množství atrakcí, které ocení zejména děti. Patří sem například písečná pláž, velké dětské hřiště s prolézačkami, skákání na nafukovací trampolíně, nebo interaktivní hřiště s vodními prvky.

Bistro s domácí kuchyní je milým překvapením

Přilehlé bistro si město provozuje samo, což přináší tři velké výhody – nezvykle usměvavý personál, přijatelné ceny a také nečekaně kvalitní a pestrá nabídka jídel a dezertů, které si personál bistra sám připravuje a je na to patřičně hrdý. Tohle je potřeba vypíchnout jako vzor pro ostatní, protože jestli je něco velkou bolestí českých kempů, je to právě kvalita stravování.

S jídlem si můžete sednout na vyvýšenou terasu tak, abyste se mohli nejen kochat výhledem na vodní plochu, ale také měli pod dozorem své děti na hřištích.

Letní kino, táboráky a bezpočet dětských hřišť

Vydávám se po stezce kolem rybníku dále, míjím další dětské hřiště, pódium pro letní divadlo a také velký altán s ohništěm, které si můžete pronajmout i se zásobou dřeva. Na samotném konci areálu nacházím velké letní kino, které prochází rekonstrukcí a v létě se zde konají projekce filmů i venkovní koncerty – a překvapivě docela zvučných jmen.

Cestou zpátky k rybníku procházím kolem dalšího veřejného ohniště až k hřišti s hobitími norami. I ti nejmenší si zde přijdou na své. Abychom se ale nebavili pořád jen o dětech – dospěláci si mohou pronajmout ostrůvek s bílým altánkem pro svůj svatební den, vyzkoušet si wakeboarding na zdejším vodním vleku, nebo využít stezku kolem jezera jako perfektní přírodní běžeckou dráhu. Mladí sportovci určitě nepohrdnou ani skateparkem nebo velkým parkurovým hřištěm.

Stezka nabízí ještě jednu zajímavou věc, kterou oceníte, pokud se vaše děti nechtějí vzdát mobilních telefonů, ale zároveň je chcete přimět k pohybu. Kolem rybníka jsou rozmístěny soutěžní cedule s QR kódy, po jejichž naskenování se můžete zapojit do vědomostního kvízu. Otázky lze nastavit na míru například i pro školní třídy. Děti si tak mohou odbýt „písemku“ na čerstvém vzduchu.

Areál plný života pro místní i turisty

Osobně mě návštěva areálu Nový rybník v Příbrami velmi překvapila. Místní, kterých jsem se ptal na jejich názor, oceňují množství práce, která se zde odvedla i přístup města k fungování celého areálu. Vstup do něj je zdarma stejně jako většina atrakcí. Když už se někde platí, je cena přiměřená dnešní době.

Stání pro obytné vozy ve zdejším minikempu nenabízí tolik soukromí a prostoru, jako klasické kempingové parcely, na druhou stranu je zde pro karavaning veškerá infrastruktura a v samotném areálu i jeho okolí se dá strávit několik velmi zajímavých dní. Stejně tak je Nový rybník pro karavanisty velmi příjemnou servisní a odpočinkovou zastávkou na delší cestě.

Minikemp Nový rybník Příbram
Otevřeno od 1. dubna do 31. října

Aktuální informace z kempu najdete na této adrese:
https://szm.pb.cz/novy-rybnik/
(od 1. června bude spuštěna nová adresa www.szmpb.cz)

Ceník minikempu (sezóna 2024, za noc)
Obytné auto/karavan: 500,- Kč
Stan: 80,- Kč
Osoba: 50,- Kč
Děti 4-15 let: 30,- Kč
Elektřina: 100,- Kč
Sprcha: 30,- Kč
Pronájem chaty: od 1 250,- Kč (4 lůžka)
Adventure golf (jeden vstup): 140,- Kč
Sauna (2 hodiny): 250,- Kč

Text a foto: Jan Bordovský

Další nové články


Nejčtenější články

První LED žárovky H7 dostaly homologaci – můžete je vyměnit i u staršího auta

Výrobce žárovek Osram získal homologaci pro LED žárovky typu H7 pro potkávací a dálková světla osobních a užitkových automobilů. Jedná se o první homologovanou...

Tatra kolem světa 2 dojela. V Tádžikistánu se zřítila ze svahu, část posádky je...

Expedice Tatra kolem světa 2 ukončila svou cestu vážnou nehodou. V Tádžikistánu se vůz ztřítil z horské silnice a několikrát se převrátil. Pět osob...

Fiat Ducato – rozměry a hmotnosti variant

Fiat Ducato 30, 33, 35, 36,5 nebo 42,5. L nebo H. Light, Heavy nebo Maxi. Fiat posílá model Ducato do světa, v tolika různých verzích,...

Poruchy AdBlue a DPF filtru: Drahá sranda, která čeká i na vás

Zkontrolujte systém AdBlue: za 351 km nebude možné nastartovat. Hláška, kterou ve svém obytném autě rozhodně vidět nechcete. Jenže dříve nebo později uvidíte, a...

TECHNIKA: Dodávku otevřete šroubovákem za pár sekund. Jak se tomu bránit?

Plochým šroubovákem se do Fiatu Ducato dostanete za několik vteřin. Poškození je přitom tak malé, že si jej vůbec nemusíte všimnout. U Fordu Transit...